Vad är och hur man gör Aquafaba?


  • Vad är Aquafaba?

Aquafaba används i recept för att ersätta äggvita. Det görs med endast 1 ingrediens: kikärtsvatten. Ja, det vatten som är in burkarna/lådorna av kikärtor (eller andra korn som ärtor, sojabönor, vita bönor, etc.).

Det är väldigt enkelt att göra Aquafaba, ännu lättare om du köper kikärtorna som redan är konserverade. Men du kan göra Aquafaba hemma!

Vanligen, om i rätt konsistens, ersätter 3 matskedar (msk) av aquafaba 1 ägg.


  • Hur man gör det?
  1. Lägg kikärtorna i en skål och täck bönorna tillräckligt med vatten för att täcka alla korn och 3 fingrar. Låt det vila i 6 timmar.
  2. Under denna tid, dränera och byta vatten minst 2 gånger. Kikärtor innehåller fytinsyra (antinutrient). Antinutrienter gör mineraler bristfälliga i korner. Genom att byta vattnet minst 2 gånger kan du bli av med fytinsyra och behålla väsentliga mineralerna.
  3. Efter 6 timmar, kassera vattnet och sätt kikärtorna till tryckkokaren och tillsätt 3 koppar vatten.
  4. När tryckkokaren börjar pipa, sänk värmen och koka i 20 minuter. Därefter stänger du av värmen och låt svalna.
  5. Häll kikärtorna med vatten i en sluten behållare och kyla i 24 timmar.
  6. Använder en sil, häll vatten från kikärtorna i en behållare, separerar den från bönorna. Med en mixer, slå i några minuter (mellan 5 och 10) tills du får ett vitt "skum", lika med äggvita. Det kommer inte att ha konsistens av mousse eller vätska, det kommer att som ett mycket tjockt skum (se bilden nedan).
* Om du köper konserverad korn och använder vattnet från burken, följ bara steg nummer 6.

          

          

          

Inga kommentarer